Looptraining is een belangrijk onderdeel geworden van het hedendaagse voetbal en hockey. Het is niet meer alleen het opbouwen van uithoudingsvermogen; het verbetert de algehele prestaties op het veld en vermindert de kans op blessures. In deze blog gaan we een kijkje nemen in de wereld van looptraining voor voetballers en hockeyers en bespreken we hoe het de prestaties kan verbeteren en de kans op blessures kan verlagen.
In sprintsnelheid naar prestatieverbetering dankzij looptraining.
Voetbal en hockey draaien om snelle sprints, plotselinge richtingswisselingen en het vermogen om duels te winnen. Looptraining is de sleutel naar succes en waarmee we de eerdergenoemde aspecten kunnen optimaliseren. Door specifieke looptraining te integreren, kunnen voetballers en hockeyers hun algehele snelheid en explosiviteit verbeteren. Bij deze benoemen we enkele voordelen van looptraining:
1. Start- en maximale snelheid: Sprinten is een belangrijk onderdeel bij voetbal en hockey. Looptraining helpt deze sporters bij het ontwikkelen een goede techniek die nodig is om snel te starten en van richting te kunnen veranderen, maar ook bij het verhogen van de maximale snelheid. Uiteindelijk zal een betere looptechniek ook de kans op blessures verlagen of bepaalde blessures doen genezen.
2. Uithoudingsvermogen: Zowel bij voetbal als bij hockey duren wedstrijden een langere tijd en vereisen een hoog niveau van uithoudingsvermogen. Door looptraining te doen, met een conditioneel aspect, kan je zowel de conditionele capaciteit als het -vermogen verbeteren. Hierdoor kunnen spelers langer op een hoger niveau acteren, waardoor de kans op winnen vergroot wordt.
3. Herstel tussen sprintjes: Tijdens een wedstrijd moeten voetballers en hockeyers vaak snel herstellen tussen de verschillende sprintjes. Looptraining verbetert het vermogen van het lichaam om sneller te herstellen, wat essentieel is om op hoog niveau te presteren.
Blessurepreventie: kans op blessures verkleinen, zoals Voorste Kruisband Blessures (VKB)
Blessures kunnen een grote invloed hebben op de sportprestaties en -carrière van voetballers en hockeyers. Looptraining kan helpen om het risico op blessures te verkleinen en de algemene gezondheid van de spelers te verbeteren:
1. Verbeterde spierbalans en -samenwerking: Een goede looptraining voor voetballers en hockeyers bevat vaak sprintjes en oefeningen in diverse richtingen (voor-, zij- en achterwaarts) en met verschillende intensiteiten, waardoor alle belangrijke spiergroepen worden getraind en versterkt. Dit helpt bij het onderhouden en/of verbeteren van het prestatieniveau van de diverse spieren en het verminderen van overbelasting of de kans op blessures.
2. Versterking van spieren, pezen en gewrichten: Regelmatige looptraining verhoogt de belastbaarheid van gewrichten, zoals knieën en enkels, maar ook de pezen en spieren in en rondom deze gewrichten. Door al deze facetten sterker en belastbaarder te maken, wordt het risico op blessures, zoals spierblessures en Voorste Kruisband Blessures (VKB), aanzienlijk verminderd.
3. Core-stabiliteit: Een goede Core is erg belangrijk voor voetballers en hockeyers, omdat het helpt bij het handhaven van een goede lichaamshouding, balans en krachtoverdracht tijdens sprintjes en het wenden en keren. Maar ook bij het aangaan van fysieke duels met de tegenstander.
Specifieke looptraining integreren bij voetbal of hockey
Om optimaal te profiteren van looptraining, moeten voetballers, hockeyers en trainers enkele belangrijke richtlijnen volgen:
1. Sportspecifieke training: Probeer de looptrainingen zoveel mogelijk sport-specifiek te maken. Hierdoor blijf je werken naar het uiteindelijke hoofddoel van een hockeyer of voetballer, namelijk het beter worden in hun eigen tak van sport. Een voetballer en hockeyer moet namelijk snel in verschillende richtingen kunnen bewegen.
2. Train ook de algemene looptechniek: Men kan wel sport-specifiek willen trainen. Maar als de basis niet goed is, heeft het geen zin om sport-specifiek te trainen. Analyseer daarom de algemene looptechniek en probeer dit te optimaliseren.
3. Denk ook aan het herstel: Voldoende rust en herstel tussen trainingssessies zijn cruciaal om overtraining en blessures te voorkomen. Wil je maximaal kunnen sprinten, moet je ook maximaal hersteld zijn. Vaak geven we bij BEAT Ede 1 minuut pauze per 10m sprinten. Oftewel: sprint je 30m maximaal, heb je daarna 3 minuten hersteltijd nodig.
Conclusie
Looptraining is niet alleen om de conditie te verbeteren, het is zelfs een belangrijk onderdeel van de huidige voetbal- en hockeytrainingen geworden. Het verbetert niet alleen de algehele prestaties van voetballers en hockeyers, maar speelt ook een cruciale rol in blessurepreventie. Door kwalitatief goede looptrainingen te integreren en de juiste stappen te volgen, kunnen voetballers en hockeyers hun spel naar hoger niveau tillen en tegelijkertijd hun belastbaarheid/fysieke gesteldheid verbeteren.
Ook interesse in sport-specifieke looptraining?! Neem gerust contact op met BEAT Ede en hoor welke mogelijkheden er zijn.